Zagrebački orkestar ZET-a

Povijest

od 1927. godine
“ Ako je tramvaj – taj starinski, ali nikad zastarjeli simbol jednoga grada, njegovo srce i krvotok, onda je njegov orkestar njegova duša…"

Zvonko Špišić

Hrvatski skladatelj

Povijest

A kako je sve počelo?

U 90 godina postojanja Zagrebački orkestar ZET-a imao je različita imena. Zvao se Limena glazba ZET, Jakša Dugandžić, duhačka glazba Zagrebačkoga električnog tramvaja i Puhačka glazba ZET-a. Djelovao je samostalno ili pak u sklopu svojedobno osnovanih kulturno-umjetničkih društava u ZET-u.

1928.

Zamisao o osnivanju Limene glazbe niknula je 1927. godine, u tada malom kolektivu. Poduprla ju je i tadašnja uprava na čelu s ravnateljem ZET-a. Prva glazbala su kupljena dobrovoljnim darovima samih glazbenika, što nije bilo dovoljno, pa je pomogla i tadašnja uprava tramvaja i predsjednik Gradske štedionice.
Prvi je put Limena glazba nastupila na Zagrebačkom zboru, koji se tada nalazio u Martićevoj ulici, 1928. godine. Zatim su slijedili nastupi na Krku, Pagu, u Kaštel-Štafiliću, na Zrinjevcu, na radio stanici Zagreb kao i na mnogim zabavama. Isprva je program bio veoma skroman. Svirala se samo laka glazba te marševi-koračnice.

(1929.-1940.)

Slijedili su nastupi Limene glazbe na proslavama 1. svibnja, praznika rada, 1929. i 1940. godine. U nekim razdobljima glazba je dočekivala najviše dužnosnike u zemlji, pa je i to bilo pitanje prestiža za ravnatelje ZET-a u odnosu na Gradsko poglavarstvo.

(Danas)

Danas, Zagrebački orkestar ZET-a je uznapredovao, što je pokazao svojim mnogobrojnim nastupima na glazbenim smotrama, državnim i inozemnim natjecanjima, manifestacijama; gdje osvaja visoka mjesta i brojna priznanja. Zagrebački orkestar ZET-a uspješno surađuje sa Gradom Zagrebom kao jedinicom lokalne samouprave i Turističkom zajednicom Grada Zagreba, aplicira na sve javne pozive i natječaje, dobro upravlja svim sredstvima koja su orkestru dodjeljena i prisutan je na svim važnim događajima u Gradu Zagrebu. 
Također, pokazao je sposobnost za organiziranje susreta orkestara međunarodnog karaktera. Na mnogim nastupima gdje se god orkestar pojavi, uvijek je rado viđen i slušan. Stoga, kako je na kraju kratke ode o našem zagrebačkom orkestru napisao Zvonko Špišić, kad čujete da negdje sviraju na otvorenome, ako se još osjećate kao dijete, ili se ono probudi u vama, stanite uz njih i poslušajte ih, i vidjet ćete kako je to lijepo.

Ciljevi i misija

Kultura održava i čuva naš narodni identitet a jedan od prioriteta rada kulturnih društava je očuvanje tradicije svoga kraja. Na području grada Zagreba jedan od kulturnih izričaja je i tradicija sviranja u puhačkim orkestrima. Teško je dočarati sve dimenzije ovakvog glazbenog izričaja i njegov značaj za područje djelovanja, pojedince ili institucije, ali kad se osvrnemo u proteklo razdoblje, čiji je povijesni tijek krenuo već od 1927. godine, nedvojbeno je uočljiva i nadasve evidentna međusobna suradnja Zagreba i orkestra. Melodije i javni natupi orkestra slušatelje danas nedvojbeno podsjećaju na sve ono lijepo što je Zagreb bio i sada je. Uslijed teškoća u recentnim godinama kultura sviranja u puhačkim orkestrima na području Zagreba skoro pa je nestala, no ustrajnim radom pojedinaca orkestar i tradicija umjetnosti sviranja u puhačkim orkestrima živi i dalje sa svojim sugrađanima, a turistima nudi uživo dašak zagrebačke prošlosti, te uvid u svega mali ali simbolično važan dio kulture ovih prostora.
Opći ciljevi su: unaprijeđenje položaja umjetnosti sviranja u puhačkim orkestrima kroz bolju prezentaciju široj javnosti; podizanje javne svijesti o civilno-javnom sudioničkom upravljanju u kulturi, razvitak samoorganizacije, podizanje kulturne kvalitete života Grada vraćanje tradicije i identiteta, a ovakav način muziciranja je nedvojbeno jedan od istinskih dijelova povijesnog identiteta Grada.

Biografija

ZAGREBAČKI ORKESTAR ZET-a postoji od 1927. godine, a trenutno broji 60 aktivnih glazbenika. Djeluje na području Grada Zagreba na način da svojim muziciranjem uveličava sve važne događaje u Gradu, te je kao takav postao prepoznatljivi simbol Zagreba. Hrvatski sabor kulture 2018. godine odlikovao je orkestar s dijamantnom diplomom, za veliki doprinos u očuvanju hrvatske kulture, a 2019.g. gradonačelnik Grada Zagreba uručio i Medalju Grada Zagreba, istaknuvši kako je orkestar zagrebački simbol, pečat i institucija koja traje već 93 godine. Zagrebački orkestar ZET-a stvorio je prepoznatljiv stil koji privlači publiku svih dobnih skupina, te je svojom virtuoznošću ganuo srca brojnih slušatelja. Temeljni ciljevi orkestra su održati tradiciju u skladu s društvenim interesima, promicati glazbenu kulturu, sudjelovati na javnim manifestacijama kao što su koncerti i smotre, te omogućiti mladim ljudima zdrav, društveno pozitivan i koristan angažman. Osim toga, orkestar nastoji okupiti što više glazbenika, ali i obrazovati one koji pokazuju interes i sklonost za ovakav glazbeni izričaj.

Na repertoaru orkestra nalaze se brojna djela poznatih skladatelja ozbiljne i filmske glazbe, protokolarnih koračnica, ali i djela s područja domaće i strane zabavne glazbe.

Zagrebački orkestar ZET-a sudjelovanjem i organiziranjem međunarodnih festivala puhačkih orkestara vrlo uspješno i na ponos, međunarodno predstavlja Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku.

Kontakti

zgorkestarzet@gmail.com
Hrvoje Pintarić: +385989839613
Daniel Modrić: +385915000606
Milivoj Levanić:  +38598419333
Zagrebački orkestar ZET-a
Ozaljska 105
10 000 Zagreb
OIB: 89764304852
HR 3923 60000 1101 996007
homeflaggraduation-hat linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram