OBLJETNICA

Svečani koncert povodom 95 godina postojanja i neprekidnog djelovanja Zagrebačkog orkestra ZET-a

9. lipnja 2023.

OD 1927.

U SVOM FILMU

Svečani koncert povodom 95 godina postojanja i neprekidnog djelovanja Zagrebačkog orkestra ZET-a
Ovom prigodom svečano Vam predstavljamo koncertni program "U SVOM FILMU", svojevrsni presjek odabranih antologijskih djela hrvatske filmske glazbe koje je posebno za Zagrebački orkestar ZET-a aranžirao Damir Butigan. Koncert će se održati 29. listopada 2022. godine u 20 sati, u maloj dvorani Lisinskog, Zagreb.
Glazbene teme iz legendarnih filmova i televizijskih serija čiji su autori najveći hrvatski skladatelji filmske glazbe svih generacija, po prvi puta uopće bit će izvedene u aranžmanima za puhački orkestar.
Priprema je to za snimanje ovog posebnog glazbenog materijala za novi CD Zagrebačkog orkestra ZET-a, koji će tim djelom doprinijeti očuvanju hrvatske glazbene i filmske baštine te ju predstaviti u novom ruhu.
Zagrebački orkestar ZET-a izvest će najpopularnija djela s područja filmske glazbe u Hrvatskoj. Radi se o glazbenim temama iz legendarnih filmova i televizijskih serija koje potpisuju najveći hrvatski skladatelji filmske glazbe svih generacija: Arsen Dedić, Alfi Kabiljo, Živan Cvitković, Pero Gotovac, Tomislav Simović, Miljenko Prohaska i Dalibor Grubačević.
Izvadak iz recencije dr. sc. Irene Paulus
...To naposljetku znači da je važnost CD-a s hrvatskom filmskom glazbom koji Zagrebački orkestar ZET-a planira izdati višestruka: osim što će se time pomoći očuvanju jednog vida hrvatske audio-vizualne baštine, CD će na lokalnoj razini poslužiti kao poticaj za izvođenjem do sada zanemarene hrvatske filmske glazbe te eventualno pridonijeti objavljivanju drugih sličnih edicija u zemlji. S druge strane će se, na globalnoj razini, razotkriti još jedan umjetnički sloj – područje glazbe i filma – koji je, uz brojna druga područja, važan za vidljivost Hrvatske u svijetu.
...spoj orkestra koji predstavlja dušu Zagreba s popularnim melodijama iz hrvatskih filmova i televizijskih serija, treba pozdraviti kao hvalevrijedan i obećavajući. Tim više što, koliko je recenzentici znano, sličan kompilacijski kompaktni disk s hrvatskom (orkestralnom) filmskom glazbom ne postoji – unatoč tomu što se radi o doista kulturološki, umjetnički, pa i povijesno važnim filmovima čija je glazba, kao što je gore spomenuto, već odavno nadrasla svoj filmski status. Neprijeporno se, dakle, radi o hrvatskoj glazbenoj (a i filmskoj) baštini koja je (isto tako već odavno) trebala biti „izvučena“ iz filmskih i privatnih arhiva; o notnom materijalu koji se već davno trebao „pohabati“ od prečestog korištenja a ne od doista predugog ležanja na prašnjavim policama.

Kontakti

zgorkestarzet@gmail.com
Hrvoje Pintarić: +385989839613
Daniel Modrić: +385915000606
Milivoj Levanić:  +38598419333
Zagrebački orkestar ZET-a
Ozaljska 105
10 000 Zagreb
OIB: 89764304852
HR 3923 60000 1101 996007
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram